Стив Банън, бивш съветник на експрезидента Доналд Тръмп, днес беше осъден

...
Стив Банън, бивш съветник на експрезидента Доналд Тръмп, днес беше осъден
Коментари Харесай

Стив Банън е осъден на четири месеца затвор за неуважение към Конгреса

Стив Банън, бивш съветник на експрезидента Доналд Тръмп, през днешния ден беше наказан от американския съд на четири месеца затвор за отвод да сътрудничи на законодателите, проверяващи нападението против Капитолия от 6 януари 2021 година

През юли Банън беше приет за отговорен по две обвинявания в пренебрежение към Конгреса за това, че не е дал документи или свидетелски показания на комисията на Камарата на представителите, проверяваща нападението от 6 януари 2021 година Прокурорите желаеха шестмесечна присъда, а юристите на Банън - условна.

Съдията Карл Никълс разпореди също Банън, който беше основен консултант на президентската акция на републиканеца Тръмп през 2016 година, да заплати санкция в размер на 6500 $. Съдията позволи на Банън да отсрочи изтърпяването на присъдата си до момента в който тече обжалването.

Прокурорът Джей Пи Куни съобщи по време на чуването, че Банън е избрал „ да се подиграе на Конгреса ". Той " не е над закона и точно това прави този случай значим ", сподели Куни.

68-годишният Банън беше основен пълководец на Тръмп в Белия дом през 2017 година, преди да се стигне до раздор сред двамата, който след това беше преодолян.

Банън оказа помощ за формулирането на десния популизъм " Америка преди всичко " и твърдата съпротива против имиграцията, които помогнаха на Тръмп да завоюва.

Той отхвърли да се обърне към съдията преди произнасянето на присъдата в петък.

Пред постройката на съда той произнесе пламенни речи, като на моменти протестиращите се опитваха да заглушат гласа му с крясъци " Предател! ".

" Днес беше денят на моето наказание от съдията ", съобщи Банън пред кореспонденти. Но... на 8 ноември те ще имат присъда над нелегитимния режим на Байдън и, почтено казано, над (председателя на Камарата на представителите) Нанси Пелоси и цялата комисия. " - счита той.

Банън разполага с две седмици, с цел да подаде тъжба - юристите му обявиха, че имат намерение да го създадат. Ако не успее да я подаде в точния момент, той е задължен да се съобщи на съд до 15 ноември.

Според комисията, Банън е разговарял с Тръмп най-малко два пъти в деня преди нападението, участвал е на среща по обмисляне на нападението в хотел във Вашингтон и е декларирал в десния си подкаст, че " на следващия ден ще се развихри пъкълът ".

По време на правосъдния развой прокурорите приканиха единствено двама очевидци, до момента в който екипът на отбраната на Банън не прикани нито един. Банън избра да не дава показания.

Ръководителите на комисията дефинираха осъждането на Банън като победа за върховенството на закона. По-рано Банън се опита да показа наказателните обвинявания като политически стимулирани и се нахвърли върху Байдън и основния прокурор Мерик Гарланд, като в същото време съобщи: " Прибраха неверния човек. ".

Ръководената от демократите комисия е поискала свидетелски показания от десетки хора от обкръжението на Тръмп. Освен Банън прокурорите упрекнаха някогашния консултант на Тръмп в Белия дом Питър Наваро в пренебрежение към Конгреса за това, че не е извършил призовка от същата комисия, а датата на правосъдния развой е 17 ноември. Наваро не се е признал за отговорен.

По време на чуването през днешния ден юристът на Банън Дейвид Шон съобщи, че клиентът му е разчитал на съвета на юристите си да не се подчинява на призовката на Конгреса, откакто Тръмп се е позовал на привилегията на изпълнителната власт - правна теория, която пази някои връзки на Белия дом от откриване.

Никълс съобщи, че е склонен, че Банън би трябвало да получи известно самопризнание за това, че е разчитал на юридически съвет, даже и той да е бил неправилен.

В същото време Никълс уточни, че Банън " не е показал нито един документ " или удостоверение пред Конгреса.

" Комисията от 6 януари има всички учредения да проверява случилото се през този ден ", сподели Никълс и добави, че " пренебрегването на конгресните призовки издава липса на почитание " към Конгреса.

С произнасянето на присъдата в петък не се поставя завършек на правните проблеми на Банън. През септември в щата Ню Йорк му бяха повдигнати обвинявания за пране на пари и скрит план, като прокурорите го упрекнаха, че е измамил донори, даващи пари, с цел да оказват помощ за построяването на обещаната от Тръмп стена по границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Банън, който не се е признал за отговорен, може да бъде наказан на до 15 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен по тези обвинявания. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР